Kolači |
Krofne |
Mafini |
Pecivo |
Specijalne vrste hleba |
Voćne pite |
Zemičke |
Sirovine |
Masa/Procenat |
Brašno T500 |
10 kg - 100% |
ZEEMOTO | 1 kg - 10% |
Biljno ulje | 0,3 - 0,4 kg - 3-4 % |
Kvasac | 0,2 kg - 2 % |
Voda (hladna) | ±8 kg - 80 % |
Masa testa: | ± 19,5 kg |
Sastojke mesiti spiralnom mesilicom sa 6 kg vode dok se ne formira testo srednje mekoće. Nastavljajući sa mešenjem dodavati postepeno ostatak vode, tako da se dobije elastično testo, dosta ređe nego uobičajeno testo.
Indikativno vreme mešenja: 3 minuta na niskoj + 8 minuta na visokoj brzini.
Testo ubaciti u nauljeno korito.
Ostaviti testo na sobnoj temperaturi da nadođe 60 minuta. Ručno presaviti testo koristeći tehniku preklapanja u trojku. Odložiti testo još 30 minuta da fermentiše.
Radnu površinu posuti sa dosta brašna (po mogućnosti raženim), i lagano isprazniti na nju korito u kome se testo odmaralo. Testo posuti brašnom i odozgo.
Nežnim pokretima ruku raširiti testo na četvorougaon oblik visine otprilike 3 cm.
Pažljivo seći testo špahtlom u oblik pravougaonika dimenzija 20x10.
Postaviti svaki komad testa blago ga razvlačeći po dužini na pleh i zatim u komoru na ±35 °C/70-80% RH, otprilike 20 minuta.
Na 230 °C sa malo pare otprilike 20-25 minuta.