• Proizvodne grupe

    Finalni proizvodi

    Kolači
    Krofne
    Mafini
    Pecivo
    Specijalne vrste hleba
    Voćne pite
    Zemičke
  • Zeemoto Ćabata

    Sirovine

    Masa/Procenat

     

    Brašno T500

     

    10 kg  - 100%

    ZEEMOTO 1 kg - 10%
    Biljno ulje 0,3 - 0,4 kg - 3-4 %
    Kvasac 0,2 kg - 2 %
    Voda (hladna) ±8 kg - 80 %
    Masa testa: ± 19,5 kg

     

     

    Tehnološki postupak

     

     

    Zames

    Sastojke mesiti spiralnom mesilicom sa 6 kg vode dok se ne formira testo srednje mekoće. Nastavljajući sa mešenjem dodavati postepeno  ostatak vode, tako da se dobije elastično testo, dosta ređe nego uobičajeno testo.
    Indikativno vreme mešenja: 3 minuta na niskoj + 8 minuta na visokoj brzini.

    Testo ubaciti u nauljeno korito.

     

    Odmaranje u masi

    Ostaviti testo na sobnoj temperaturi da nadođe 60 minuta. Ručno presaviti testo koristeći tehniku preklapanja u trojku. Odložiti testo još 30 minuta da fermentiše.

     

    Oblikovanje

    Radnu površinu posuti sa dosta brašna (po mogućnosti raženim), i lagano isprazniti na nju korito u kome se testo odmaralo.  Testo posuti brašnom i odozgo.

    Nežnim pokretima ruku raširiti testo na četvorougaon oblik visine otprilike 3 cm.

    Pažljivo seći testo špahtlom u oblik pravougaonika dimenzija 20x10.

     

    Završna fermentacija

    Postaviti svaki komad testa blago ga razvlačeći po dužini na pleh i zatim u komoru na ±35 °C/70-80% RH, otprilike 20 minuta.

     

    Pečenje

    Na 230 °C sa malo pare otprilike 20-25 minuta.

     

     

    Zeemoto Ćabata.pdf