• Proizvodne grupe

    Finalni proizvodi

    Kolači
    Krofne
    Mafini
    Pecivo
    Specijalne vrste hleba
    Voćne pite
    Zemičke
  • Zeemoto Sicilijansko pecivo

    Sirovine

    Masa/Procenat

       
    Brašno T500 5 kg - 50 %
    Durum brašno* 5 kg - 50 %
    Ukupno brašna 10 kg - 100 %
    ZEEMOTO 1 kg - 10 %
    Maslinovo ili drugo ulje 0,3-0,4 kg - 3-4 %
    Kvasac 0,2 kg - 2 %
    Voda (hladna) ±8 kg - ±80 %

     

     


    Ukupno testa: 19,6 kg         
                

    *Durum brašno je poželjno zarad autentičnosi i ukusa, ali ukoliko nije dostupno zameniti ga brašnom T500

     

     

    Tehnološki postupak

     

     

    Zames

    Sastojke ubaciti u mesilicu, dodajući postepeno poslednju vodu, i  mesiti samo na niskoj brzini dok se ne formira elastično testo temperature28 °C (ređe testo nego što je uobičajeno).

     

    Indikativno vreme mešenja:
    3 minuta na niskoj i 8 minuta na visokoj brzini.

     

    Fermentacija u masi

    60-90 minuta u mikseru ili u nauljenim posudama. Što je više nadošlo testo, toliko će više šupljikava i porozna sredina biti.

     

    Deljenje

    Uz pomoć dosta brašna odvajati testo na delove od 50-100 gr

     

    Oblikovanje i punjenje

    - Ručno oblikovati blagim pokretima lepinjice u čiju sredinu naneti fil (sir, masline, kačkavalj. šunka, itd.) i lepo ih zaokrugliti tako da punjenje ostane nevidljivo u sredini.


    - Za korpice istanjiti lepinjice, staviti u centar punjenje. Podići i spojiti krajeve testa, praveći „korpicu“


    - Ukrasiti brašnom.  

     

    Završna fermentacija

    ±35 °C sa malo vlage, oko 15-20 minuta.

     

    Pečenje

    Na 230 °C, sa malo pare,  držeći otvorenu klapnu posle prvih 10 minuta pečenja. Indikativno vreme pečenja: 15-18 minuta za komade testa težine oko 55 gr.

     

     

    Zeemoto Sicilijansko pecivo.pdf