Kolači |
Krofne |
Mafini |
Pecivo |
Specijalne vrste hleba |
Voćne pite |
Zemičke |
Sirovine |
Masa/Procenat |
Brašno T500 | 5 kg - 50 % |
Durum brašno* | 5 kg - 50 % |
Ukupno brašna | 10 kg - 100 % |
ZEEMOTO | 1 kg - 10 % |
Maslinovo ili drugo ulje | 0,3-0,4 kg - 3-4 % |
Kvasac | 0,2 kg - 2 % |
Voda (hladna) | ±8 kg - ±80 % |
Ukupno testa: 19,6 kg
*Durum brašno je poželjno zarad autentičnosi i ukusa, ali ukoliko nije dostupno zameniti ga brašnom T500
Sastojke ubaciti u mesilicu, dodajući postepeno poslednju vodu, i mesiti samo na niskoj brzini dok se ne formira elastično testo temperature28 °C (ređe testo nego što je uobičajeno).
Indikativno vreme mešenja:
3 minuta na niskoj i 8 minuta na visokoj brzini.
60-90 minuta u mikseru ili u nauljenim posudama. Što je više nadošlo testo, toliko će više šupljikava i porozna sredina biti.
Uz pomoć dosta brašna odvajati testo na delove od 50-100 gr
- Ručno oblikovati blagim pokretima lepinjice u čiju sredinu naneti fil (sir, masline, kačkavalj. šunka, itd.) i lepo ih zaokrugliti tako da punjenje ostane nevidljivo u sredini.
- Za korpice istanjiti lepinjice, staviti u centar punjenje. Podići i spojiti krajeve testa, praveći „korpicu“
- Ukrasiti brašnom.
±35 °C sa malo vlage, oko 15-20 minuta.
Na 230 °C, sa malo pare, držeći otvorenu klapnu posle prvih 10 minuta pečenja. Indikativno vreme pečenja: 15-18 minuta za komade testa težine oko 55 gr.