Aktuelnosti

Vesti

Čizkejk


Čizkejk je omiljen dezert širom sveta, koji se sastoji od tanke biskvitne baze na koju je nanet visoki sloj krema od sira. Može biti pečen ili hlađen (nepečen).
 

Završni dodir ovoj laganoj poslastici daje voćni preliv, koji pušta svoje skarletne sokove na penušav i mekan krem i od čijih preliva čizkejk postaje dekadentno neodoljiv.  
 

Za pripremu čizkejka koriste se razne vrste sira i sastojci u zavisnosti od lokalnih ukusa zemalja i regiona u kojima se priprema. Tako se  u Italiji koristi ricotta ili mascarpone sir, u Nemačkoj quark, u Francuskoj sir neufchâtel, dok se Njujorškom čizkejku dodaju i jaja.
 

A da li znate ko je ispekao prvi čizkejk u istoriji?
 

Možda će vas iznenaditi da čizkejk nije - kao što bismo pretpostavili, kreacija novijeg doba, već su prvi čizkejk napravili stari Grci. Čak postoje dokumentovani nalazi da je čizkejk služen sportistima koji su učestvovali na prvim ikada održanim Olimpijskim igrama, 776-te godine pre nove ere.
 

U nastavku su Rimljani preuzeli recept od Grka i proširili su ga po ostatku Evrope, da bi osnovni i prilično jednostavan recept  tokom vremena evoluirao u delikatesnu i složenu poslasticu kakvu poznajemo danas. Kasnije su evropski imigranti recept doneli sa sobom u Ameriku, započevši tako slatku vladavinu čizkejka i na novom kontinentu.
 

Zeelandia ima u ponudi smešu za čizkejk krem baršunaste i kremaste teksture sa delikatnom mlečnom notom. Krem se jednostavno priprema i veoma je stabilan i ukusan.
 

Recept za čizkejk možete pronaći u odeljku recepti/poslastičarski filovi ili ga možete učitatati ovde.

 

Povezane vesti