Aktuelnosti

Vesti

Hleb iz davnina


 

Dok hitrim korakom hrlimo kroz dvadeset i prvi vek, ponekad u vrtlogu dnevnih obaveza na trenutak uhvatimo sebe kako su nam misli odlutale i sa nostalgijom se prisetimo vremena kada je život bio jednostavniji.  

Ispunjava nas instinktivna čežnja za elementarnim zadovoljstvom – želimo da  okusimo nešto sočno i pomirišemo nešto primamljivo.    
 
Nešto kao golicavi miris sveže pečenog domaćeg hleba, miris koji budi čula i pokreće bujicu prijatnih uspomena.  Životni miris povezan sa našim najznačajnijim porodičnim i društvenim ritualima. Plemenit miris domaćeg hleba kome nema ravnog.
 
Međutim, pronaći pravu stvar danas više nije tako lako kao što je nekada bilo...  

Pre industrijske revolucije i fabričke proizvodnje kvasca koje su oblikovale savremeno pekarstvo, hleb se u našim zanatskim radnjama proizvodio tradicionalnom metodom kišnjenja ili kišeljenja, u kojoj se pod budnim okom iskusnog zanatlije pripremalo kiselo testo. 
 
Kiselo testo, takođe poznato kao maja, pred-testo ili kvas,  se pripremalo biološkim procesom spontane fermentacije od dostupnih sastojaka:  mekinja, hmelja, crnog  luka,  šire (grožđani sok), koprive, nauta, itd. Tada su takođe postojali posebni radnici za pripremu kiselog testa koji  su se zvali „majadžije“. 

Hleb pripremljen ovakvom metodom je bezuslovno jedinstven - ukusi i arome su na vrhuncu, sredina i kora su bez premca.  Takvom hlebu je vreme koje prolazi bilo prijatelj – nasuprot današnjoj beloj vekni, on je iz dana u dan je bivao sve ukusniji i trajao je dok se ne pojede i poslednja mrvica.

Ipak, tradicionalne metode su veoma teško primenljive u modernom pekarstvu, jer zahtevaju dodatno vreme i prostor - koje savremeni pogoni već preopterećeni proizvodnjom širokog kapaciteta jednostavno nemaju na raspolaganju. 

Uprkos ograničenjima nametnutim  samom prirodom razvoja i napretka, profesionalci koji vode pekarstvo u Srbiji prepoznaju i žele da odgovore na želju potrošača za verodostojnim rustičnim hlebom. 

Odgovor na novonastalu potrebu je postao naš zadatak i dali smo se u potragu za tajnom starih majstora sa  jednim ciljem na umu - pružiti izvorno aromatično iskustvo i jedinstven doživljaj u jednoj vekni.

Rezultat te potrage je proizvod koji objedinjuje starinu i novinu, tradiciju i današnjicu, zanatstvo i nauku:

 

 

Rustiko je komponenta za pekarstvo na bazi aktivnog  kiselog  testa, namenjena pripremi verodostojnog domaćeg  hleba.

Stepen  kiselosti  u  Rustiku  je  inspirisan Mediteranom  i  nosi njemu svojstven  odnos  organskih kiselina u hlebu - blag je, sa umerenom kiselošću i specifičnom aromatičnošću.

Proizvodi se od ciljano probranih kultura mikroflore  čije delovanje obezbeđuje kontrolisanu fermentaciju koja se usmerava u željenom pravcu i rezultira dobijanjem jedinstvenih aromatičnih jedinjenja i  ujednačenih organoleptičkih karakteristika u ispečenom hlebu.

Hleb umešen sa Rustikom ima nabujalu, softnu i šupjikavu sredinu prošaranu  porama nepravilnih oblika, koju sveobuhvata gipka, medeno-bronzana kora.  Iz njega se šire aromatični miomirisi koji mame i ističu izvorni ukus ovog slatkoješnog hleba.

Rustiko je osmišljen tako da ima dvostruku namenu - može se koristiti uobičajenom direktnom pekarskom metodom,  kao i metodom produžene fermentacije za pripremu sopstvenog kiselog testa ili „maje“. Takođe može koristiti  za  pripremu beskvasnog hleba, ali i kao organska alternativa poboljšivačima  za hleb. 

Prateći posip za hlebove pripremljene sa Rustikom je granulasti Deko Grit, koji takođe sadrži sušeno kiselo testo i osim ukusa kori daje izuzetnu hrskavost – hlebna korica slatko pršće pod zubima i zaokružuje užitak u ovom vrsnom hlebu.  

Recepte za hlebove pripremljene sa Rustikom - Vizantijski hleb, Grčki hleb „Horiatiko“, Mediteranski hleb i Hajdučki beskvasni hleb možete preuzeti u odeljku Recepti/Kiselo testo ili Recepti/Specijalni hlebovi.

 

Povezane vesti