Aktuelnosti

Vesti

Mafini

mafini

Mafin je trendi poslastica čija popularnost iz godine u godinu sve više raste. Priprema se od tipa biskvitnog testa koje se obogaćuje raznim dodacima i servira se  u individualnim papirnim korpicama.

Mafini su laki za poneti-staju taman u šaku, ukusni su,  zabavni i namenjeni su konzumiranju u svim prilikama - kao lagani doručak, grickaju se u hodu ili se opušteno degustiraju u omiljenom kafiću.

Nastanak mafina se vezuje za Ameriku  18-og veka, kada su se pekli kao vrsta jednostavnog, brzo dizanog hleba bez kvasca. Testo za mafin se, za razliku od onoga za hleb, peklo u manjoj gramaži  u plehovima sa udubljenjima i bilo je dosta ređe od tipičnog kvasnog testa. Sastojci za osnovni mafin recept su: brašno, šećer, jaja, masnoće, mleko ili drugi mlečni proizvod i sredstvo za nadizanje.

Mafin je na početku svoje "karijere" bio veoma jednostavna namirnica, da bi do danas evoluirao u luksuznu poslasticu koja se nudi u bezbroj šarolikih varijacija ukusa.
Tipični američki mafin ima rastresitu i vlažnu strukturu, umerene je slatkoće i vrh mu je rascvetan poput pečurke.

Zanimljivo je da nekoliko država u SAD čak ima svoj zvanični ukus mafina - tako je oficijalni ukus mafina Njujorka mafin sa jabukom, Minesote mafin sa borovnicama, a Masačutesa kukuruzni mafin.

Osim američkog postoji i engleski mafin (english muffin), koji je međutim potpuno drugačiji proizvod - vrsta kvasnog testa - hlepčića okruglog  i pljosnatog oblika,  koji se preseca na pola i premazuje puterom.

Pretpostavlja se da je reč mafin (muffin) dobijena od stare francuske reči  koja se odnosi na mekan hleb - moufflet ili od množine nemačke reči muffe - muffen, što označava vrstu malog kolača.

Kod nas su se mafini stidljivo pojavili poslednjh godina i pretežno se konzumiraju uz kafu ili čaj u fensi kafićima. Pošto su još uvek relativno nova kategorija, tek se očekuje njihova ekspanzija na širokom tržištu. 

Iako se tipični mafini sastoje uglavnom od testa kome je dodato malo voća, čokoladnih kapljica, orašastih plodova ili drugih sastojaka, domaći potrošač ne voli da jede samo testo - mi volimo da osim testa ima i sočnog punjenja koje se po mogućnosti preliva, bogatog nadeva ili šećerne glazure.

To našim pekarima i poslastičarima pruža nebrojene mogućnosti za kreiranje čitavog spektra maštovitih mafina sa različitim ukusima, dodavajući osnovnom testu razne sastojke: sveže voće ili voćna punjenja, nadeve od maka, oraha ili kokosa, filove ili kremove od vanile, čokolade ili lešnika, slatke začine (cimet, vanilla, karanfiić, anis) i još mnogo toga.

 Mafin

Najidealnije lokacije za prodaju mafina su pekare, poslastičarnice i kafići na prometnim lokacijama u centru većih gradova gde cirkuliše dosta ljudi,  oko osnovnih-srednjih škola i fakulteta i blizu mesta koja okupljaju mladež. Mladi  i deca jednostavno obožavaju živahne i zabavne mafine, koji im polako ali sigurno postaju omiljena užina. Mafini se takođe mogu uspešno plasirati u blizini poslovnih kompleksa i zgrada, jer su idealan snek za zaposlene koji imaju malo vremena, a žele kvalitetnu užinu koja daje brzu energiju i ne pravi nered na radnom stolu. 

 

Mafin je proizvod koji ima drugačiju filozofiju od drugih pekarskih prizvoda jer se ne kupuje samo da bi se zadovoljila glad, već se od njega očekuje vizuelni užitak i čulni ugođaj. 

 

Ako se uloži u kvalitetnu ambalažu, atraktivno se izloži i ponudi se nekoliko varijacija ukusa gde izloženi mafini izgledaju slasno, privlačno i šaroliko - rezultat provereno neće izostati i potrošači će prigrliti slatku novinu.

 

Mafini se skladište na sobnoj temperaturi i ne zahtevaju odlaganje u frižider jer će se na taj način isušiti - najbolje je držati ih  na policama ili staklenim zvonima blizu kase, gde privlače pažnju i gde su mušterijama nadohvat ruke. 

 

Zeelandia ima u ponudi nekoliko smeša za nenadmašne mafine u različitim ukusima, koje profesionalnim korisnicima obezbeđuju nepogrešiv rezultat, fleksibilnost i uštedu vremena, a njihovim mušterijama superslasni užitak u svako doba. Takođe imamo u ponudi atraktivne termostabilne korpice za pečenje mafina, kao i razna punjenja.

 

Zeelandia takođe pruža svojim saradnicima jedinstvenu podršku za uspešno plasiranje mafina, aktivnost koja značajno povećava prodaju ovog proizvoda - atraktivan mehanizam za promotivnu degustaciju mafina. O ovoj usluzi se možete informisati ovde.

 

Sledi lista svih proizvoda namenjenih proizvodnji mafina u profesionalnom pekarstvu i poslastičarstvu koje Zeelandia ima u ponudi:

 

Gotove smeše za mafine:

 

Gotova smeša za  mafin od vanile: MAMA’S CAKE
Gotova smeša za mafin od čokolade: MAMA’S CHOCO CAKE
Gotova smeša za mafin čoko oranž : CHOCO ORANGE CAKE

 

Korpice za mafine:

 

Papirne korpice: MAFIN KORPICE
Papirne korpice: CAKE IT EASY KORPICE

 

Punjenja za mafine:

 

Fil od vanile: PRESTA VANILA
Fil od čokolade: PRESTA CHOCO
Fil od lešnika: PRESTA NUGAT
Nadevi i punjenja od plodova: MAK NADEV, ORAH NADEV, VOĆNA PUNJENJA

 

Postojeće recepte za mafine možete preuzeti u odeljku: Recepti/finalni_proizvodi/mafini.

 

Povezane vesti