Aktuelnosti

Vesti

Pariski baget

 

Autentični francuski baget se priprema od retkog i veoma elastičnog testa koje ima visok sadržaj vode, sa dužim periodima odmaranja tokom procesa izrade. Ima karakteristične nareze u obliku polumeseca koji se formiraju narezivanjem postrance (umesto tipičnog narezvanja na vrhu) i koji obezbeđuju pravilnu ekspanziju gasova i samim tim formiranje rustično rascvetane površine ispečenog bageta.

 

Koliko Francuzi ozbiljno shvataju svoj baget govori činjenica da u Francuskoj postoji zakonska regulativa koja određuje strogo propisane norme koje proizvod mora ispunjavati da bi se prodavao pod nazivom “Baguette”.

Pravilna korica bageta treba da je tanka, staklasta i izuzetno krckava. Sredina je mekana i porozna, a veličina i raspored pora zavise od korišćene tehnike i sirovina.

 

Recept za pariski baget je namenjen izradi tradicionalnog tipa bageta sa sadržajem kiselog testa - koje mu obezbeđuje ukus i aromatičnost, dok ujedno utiče na formiranje velikih pora u strukturi. Priprema se od tradicionalnog proizvoda Mana Active Gold, koji sadrži aktivnu kulturu kiselog testa - kombinaciju pšenične i ražene kulture.

 

Recept za francuski baget možete učitati u odeljku Recepti/Kiselo testo ili na OVOM linku.

 

Povezane vesti