Aktuelnosti

Vesti

Savršena krckavost

Nauka u službi pekarstva:

Kako Zeelandia koristi akustiku da izmeri krckavost kore hleba?

 

Merač krckavosti kore hleba

 

Ukusnije, svežije i krckavije  su glavni zahtevi koje moderni potrošač postavlja pred savremeno pekarstvo. 

 

Potvrđujući iznova svoju poziciju inovatora, Zeelandia se osim razvojem novih proizvoda uporedo bavi i razvojem metoda koje pružaju odgovore na nove zahteve dinamičnog prehrambenog tržišta koje nikada ne miruje.  

 

Danas smo u poziciji da objavimo najnovije otkriće koje dolazi iz Zeelandia labaratorije u Holandiji.

 

Pošto smo predstavili brojna rešenja za ukus i svežinu hleba, nakon toga smo se posvetili otkrivanju stručnog pristupa problemu krckavosti.

 

Iako se ne spominje toliko često, krckavost igra vrlo konkretnu i merljivu ulogu u celokupnom doživljaju potrošača prilikom konzumiranja pekarskih priozvoda.

 

Ranija testiranja ovog tipa su se oslanjala na obučene stručnjake koji su osluškivali i potom anlizirali zvuke dobijene pritiskanjem hleba. Osim što smo želeli da modernizujemo ovu metodu, takođe nam je cilj bio da je načinimo pristupačnijom za veliki broj naših saradnika iz raznih zemalja.

 

Razvili smo novu metodu analize krckavosti koja za merenje uporedo sa analizatorom strukture koristi i super-osetljivi mikrofon.  Krkcavost se meri tako što se hleb stišće automatskim držačima, dok ne da počne da proizvodi zvuke lomljenja kore - krckavosti - zvuk koji se snima i potom analizira, da bi se automatski generisale dobijene vrednosti.

 

Ovaj vid testiranja nam pruža mogućnost da upoređujemo sastojke, recepte i procese da bi utvrdili  najefketivnije parametre za dobijanje vrhunske korice. Koristi se uglavnom za specijalne hlebove koje karakteriše specifična krckava kora - kao što su baget i ćabata.

 

Koristeći novu akustičnu metodu merenja krckavosti, Zeelandia je u poziciji da obezbedi našim saradnicima krckavu koricu - koja ostaje krckava!

 

 

Povezane vesti